Minister opent Gaasperdammertunnel richting knooppunt Holendrecht

Op zondagmiddag 5 juli om 13.00 uur heeft minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat de eerste rijstroken van de A9 Gaasperdammertunnel geopend. Doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Holendrecht rijdt vanaf nu door de tunnel.

Trotse minister

Minister Van Nieuwenhuizen: “Ik ben trots dat ik vandaag de Gaasperdammertunnel mag openen. Dit project is een schoolvoorbeeld van bouwen in stedelijk gebied. Ik realiseer me heel goed dat omwonenden lange tijd overlast hebben gehad van de werkzaamheden. Maar het resultaat mag er zijn; zij hebben nu in plaats van een weg, een groot stadspark voor de deur. Daarnaast zorgt deze unieke tunnel voor extra capaciteit op de weg in één van de drukste regio’s van ons land.’’

Hard gewerkt

Afgelopen dagen is er nog hard gewerkt om alles af te krijgen. Zo sloten we op 3 locaties de wegen aan op de noordelijke tunnelbuis en verwijderden we asfalt, geleiderails, verkeersborden en verkeerslichten van de huidige A9. Daar waren tussen 1 en 5 juli 450 mannen en vrouwen dag en nacht mee bezig.

Andere buizen

In september en november van dit jaar gaat ook doorgaand en lokaal verkeer richting knooppunt Diemen door de tunnel rijden. De wisselstrook voor in de spits volgt in 2026, zodra ook de uitbreiding van de A9 tussen Badhoevedorp en Holendrecht is afgerond.