Geluidstesten in Gaasperdammertunnel

IXAS is bezig met het testen van de veiligheidssystemen die in de tunnel hangen. Ook de luidsprekers die in de tunnel en bij de in- en uitritten hangen, worden getest. De meeste geluidstesten worden uitgevoerd met gesproken boodschappen.

Op woensdag 30 mei testen we de speakers met harde tonen. We doen dit overdag tussen 07.00 en 17.00 uur. Hiervoor sturen we tonen van heel hoog tot heel laag naar de luidsprekers en meten of ze goed zijn te horen. De geluiden kunnen bij de in- en uitgangen van de tunnel zorgen voor geluidsoverlast in de omgeving.

 

IXAS test de hele maand juni de verschillende veiligheidssystemen die in de Gaasperdammertunnel zijn aangebracht. Bij de testen kijken we of de verschillende systemen (zoals ventilatoren, vluchtdeuren en luidsprekers) het doen en of ze met elkaar kunnen samenwerken. Als bijvoorbeeld via de detectielussen in de weg en de camerabeelden informatie binnenkomt over een ongeval in de tunnel, gaan de matrixborden aan en krijgen weggebruikers via de luidsprekers hier informatie over.

 

Het geluid van de luidsprekers is hard. In de omgeving van de tunnel zijn de berichten dan ook te horen en in de testfase vaak achterelkaar. Het hoge volume is nodig zodat weggebruikers de boodschap goed kunnen verstaan ook als ze bijvoorbeeld muziek aan hebben in de auto. Als de tunnel open is voor het verkeer, zullen de luidsprekers alleen in geval van een incident worden gebruikt.

Meer informatie

Bouwbericht – Geluidstesten