Is de Gaasperdammertunnel al klaar?

Het betonwerk van de Gaasperdammertunnel is klaar. De naam prijkt boven de tunnelingang, maar binnen in de tunnel werken Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS nog hard aan de afwerking en de montage van de ruim 50 technische systemen; zoals vluchtdeuren, lampen, hulppostkasten, camera’s en detectielussen.

Deze systemen zorgen ervoor dat straks iedereen veilig door de tunnel kan rijden. Om alles op te hangen zijn al meer dan 100.000 gaten geboord.

Ophangen 15.000 elementen

Het ophangen van de systemen is al in een vroeg stadium begonnen. Iedere keer als er een klein deel van de tunnel klaar was, werd al met de bevestiging begonnen. In totaal zitten straks ruim 15.000 elementen in de tunnel.

 

Testen van de technische systemen

Alle 15.000 elementen zijn eerst in de fabriek getest. Daarna worden ze in de tunnel gehangen en opnieuw getest. Daarbij kijken we niet alleen of bijvoorbeeld een matrixbord aangaat, maar ook of dit gebeurt als detectielussen aangeven dat er een auto stil staat in de tunnel. Als alles werkt, houden nood- en hulpdiensten oefeningen in de tunnel en kan een openstellingsvergunning worden aangevraagd. De openstelling van de Gaasperdammertunnel staat gepland voor 2020. In 2021 legt Rijkswaterstaat het park op het dak van de tunnel aan.

Rondleidingen in de Gaasperdammertunnel

Wilt u de binnenkant van de tunnel ook met uw eigen ogen zien? Dat kan! Op deze pagina kunt u zich aanmelden voor een rondleiding.