Vier buizen van de Gaasperdammertunnel zijn al af, aan het dak van laatste buis wordt nog gebouwd. Tot er in 2020 auto’s door de tunnel rijden, kan Rijkswaterstaat nog rondleidingen door de tunnel geven. Dit voorjaar is er één speciaal voor mensen in een rolstoel, scootmobiel of Canta. Caroll Sastro, voorzitter Platform Gehandicapten Zuidoost is alvast enthousiast.
‘Het is heel goed dat mensen met een beperking een indruk kunnen krijgen van de tunnel. Ik ben daarom blij dat dit georganiseerd wordt. Wij zijn erg benieuwd om de tunnel eens van binnen te bekijken. En de deelnemers met een rijbewijs kunnen ervaren waar ze straks gaan rijden’, vertelt Sastro.
Schouw vooraf
Voor het zover is, gaat Sastro eerst nog een schouwronde doen. ‘Wij gaan kijken of de route goed is, of dat er nog dingen aangepast moeten worden. Uiteindelijk moeten wel rolstoelen, scootmobiels en driewielers de route af kunnen leggen.’ Sastro’s partner gaat altijd met haar mee. ‘Hij kijkt met een technisch oog mee. Hij schat bijvoorbeeld de hellingsgraad van heuvels in, en als dat niet lukt, meet hij het op. Hij heeft altijd een meetlint en een waterpas bij zich. Hij is goed op de hoogte van de richtlijnen, waardoor we na de schouwronde een goed advies kunnen geven.’
Veel deelnemers verwacht
Sastro denkt dat veel mensen enthousiast zullen reageren op de rondleiding. Ze organiseert zelf wel eens buitentochten, en dan zijn er altijd meer aanmeldingen dan plaatsen. ‘We gaan dan met twintig mensen lekker naar buiten. Meer mensen kunnen helaas niet mee, omdat er dan te veel begeleiders nodig zijn en dan is het ook moeilijker met de vergunning’.
Communicatie is belangrijk
Over het algemeen vindt Sastro dat het Platform Gehandicapten Zuidoost door Rijkswaterstaat en aannemerscombinatie IXAS goed op de hoogte wordt gehouden van de werkzaamheden en of er afsluitingen en omleidingen zijn. ‘Communicatie is erg belangrijk, we willen graag weten waar we aan toe zijn’, vindt Sastro. Ze vervolgt: ‘Maar het is nog fijner als we altijd onbezorgd een route kunnen afleggen. Dat is helaas niet altijd zo, omdat sommige hellingen nogal steil zijn en er geen andere opties zijn. Gelukkig kunnen we daarover wel altijd in gesprek.’
Save the date!
De datum van de rondleiding staat gepland op zaterdag 13 april. Het programma, hoe en waar u zich aan kunt melden laat Rijkswaterstaat weten via hun online bezoekerscentrum, Facebook en Twitter. Ook het Platform Gehandicapten Zuidoost zal zijn achterban hierover informeren.