Opening zonnepark op A9 Gaasperdammertunnel

De ruim 5.000 zonnepanelen die op het dak van de Gaasperdammertunnel staan, zijn maandag 7 december in werking gesteld. De panelen leveren stroom aan woningen in Amsterdam Zuidoost. De tunnel is ook voorzien van licht asfalt. Zo willen aannemerscombinatie IXAS en Rijkswaterstaat het energieverbruik steeds verder verlagen. De zonnepanelen zijn geplaatst door SolarNRG in opdracht van IXAS.

‘In totaal liggen er op een oppervlakte van 1,5 voetbalveld, 5.246 zonnepanelen die aangesloten zijn met 30 km aan bekabeling’, aldus Harjit Singh, Marketingcoördinator bij SolarNRG. ‘De zonnepanelen bovenop de Gaasperdammertunnel zijn uniek. De engineering, het veilig werken, de techniek, de logistiek, alles moest hier samen komen voor een perfect eindresultaat.’

Uiteinde tunnel

Simon Jan Groenveld, projectleider zonnepark bij IXAS: ‘De zonnepanelen vullen het dak aan het uiteinde van de tunnel. Dit is een plek die geen onderdeel uitmaakt van het park en aan het zicht is onttrokken. Een ideale plaats dus om ze te plaatsen. De panelen leveren 2 GigaWattuur per jaar, hiermee kun je ruim 600 huishoudens tegelijkertijd van elektriciteit voorzien. Ze zijn direct aangesloten op het stroomnetwerk van de woonwijk die aan de noordkant van de tunnel ligt. De mensen die hier wonen, krijgen dus groene stroom direct uit de omgeving.’

Goede samenwerking

‘Het zonnepark is een duidelijk voorbeeld dat goede samenwerking leidt tot goede oplossingen. Met elkaar hebben we een duurzame oplossing gevonden, die ook nog eens mooi is ingepast in de omgeving’, weet Joop van der Velden, technische manager A9 Gaasperdammerweg bij Rijkswaterstaat.

Park op het dak

Naast zonnepanelen komt er ook een groot park op het dak van de Gaasperdammertunnel. Dit park verbindt de wijken Bijlmermeer en Gaasperdam met elkaar. Wijken die eerst gescheiden werden door de A9. Het ontwerp voor de inrichting van het park is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met de gemeente Amsterdam en betrokken bewoners. Het park moet eind 2021 klaar zijn.