Terugblik informatiebijeenkomsten A9 Gaasperdammerweg

Met het aanbreken van een grote hinderperiode waren omwonenden vorige week uitgenodigd voor een drietal informatiebijeenkomsten. IXAS en Rijkswaterstaat gaven uitleg over de werkzaamheden die nodig zijn om de Gaasperdammertunnel te bouwen en de impact die de hinder heeft op de omgeving. Dit jaar wordt de meeste hinder verwacht door de bouw van de tunnel. Voor de bewoners van de wijk Nieuw Kempering was er een aparte informatieavond georganiseerd. Daar spelen momenteel de meeste zorgen als het gaat om geluidsoverlast en schade aan de woningen.

Ongeveer 250 omwonenden aanwezig

Circa 250 omwonenden kwamen langs op de algemene informatiebijeenkomsten. Specialisten van IXAS en Rijkswaterstaat gaven inzicht in onderwerpen als: Hoe bouwt IXAS de tunnel? Waarom moet de A9 worden opgeschoven en hoe doen we dat? En hoe rijdt het verkeer het komende jaar? Mensen waren geïnteresseerd in de toekomstige eindsituatie en hadden vragen over hoe de bereikbaarheid wordt, bijvoorbeeld bij de op- en afritten naar de A9. Daarnaast gaf IXAS in een aparte zaal een ‘college’ over de werkwijze en de techniek van het aanbrengen en trekken van damwanden. Dit werk geeft veel geluidsoverlast en IXAS legde uit welke maatregelen zij nemen om dit zoveel mogelijk te beperken. Mensen stelden vragen over waarmee ze rekening moeten houden qua overlast maar ook over de techniek, en de waterkerende functie van de damwanden.

 

DSC_4821

Geluiden van omwonenden

Sommige omwonenden lieten na afloop weten dat bepaalde hinder op dit moment nog meevalt. Een bewoner zei: “Ik was bang dat de werkzaamheden 24 uur per dag zouden doorgaan, maar dat is helemaal niet het geval. Daarover ben ik erg opgelucht.” Dat neemt niet weg dat de hinder van de heiwerkzaamheden tussen 7.00 en 19.00 uur op bepaalde locaties langs de A9 flinke overlast geeft. Met name het geluid en de trillingen van het aanbrengen van de heipalen en damwanden blijkt voor sommige bewoners, ondanks genomen maatregelen, moeilijk te verdragen.

Tevreden over informatievoorziening

Een bewoner die geïnteresseerd was in de techniek vertelde: “Het is indrukwekkend wat er in dit kleine landje mogelijk wordt gemaakt. Ik loop iedere dag over de hulpbruggen en vraag me af, hebben ze het diepste punt al bereikt?”. Anderen kwamen voor de planning van wegomzettingen in de wijk. Een mevrouw liet weten: “Soms ben ik echt de draad kwijt als ik buiten kom: bomen weg, verkeerssituatie gewijzigd. Maar dat ligt niet aan de informatievoorziening, daar is werkelijk niets op aan te merken.” Ten slotte verliet een jong stel de informatiebijeenkomst: “Eerder dan verwacht  worden er in onze buurt al geluidsschermen geplaatst en groen geplant. Dus op dat punt zijn we in ieder geval gerustgesteld.”