Voorbereidingen gefaseerde openstelling A9 Gaasperdammertunnel nog niet afgerond

De voorbereidingen die noodzakelijk zijn voor de gefaseerde openstelling van de A9 Gaasperdammertunnel zijn nog niet afgerond. Door de beperkende maatregelen rondom het coronavirus kosten de werkzaamheden en het opleiden van wegverkeersleiders meer tijd dan gepland. Rijkswaterstaat heeft daarom besloten om fase 1 van de gefaseerde openstelling van de A9 Gaasperdammertunnel uit te stellen naar begin juli 2020.

Dat betekent dat de geplande werkzaamheden voor het weekend van 20 tot 24 mei ook doorschuiven. Fase 1 bestaat uit het openen van de twee tunnelbuizen voor verkeer richting knooppunt Holendrecht

Nazomerscenario

Ter voorbereiding op de gefaseerde openstelling waren meerdere scenario’s voorbereid. Met het nazomerscenario heeft Rijkswaterstaat voldoende tijd om de voorbereidingen beheerst af te ronden. De laatste tunnelbuis, de buis voor lokaal verkeer richting knooppunt Diemen, staat gepland in het laatste kwartaal van dit jaar. Eind 2020 rijdt het verkeer door de A9 Gaasperdammertunnel. De wisselbaan is dan nog niet beschikbaar voor verkeer. Zodra de werkzaamheden van het project A9 Badhoevedorp – Holendrecht klaar zijn, kan de wisselbaan op deze projecten open. Dat is in 2026.