A9 Gaasperdammerweg begin maart 2 weekenden dicht

Zoals we al eerder hadden gemeld nemen we een aantal maatregelen om ervoor te zorgen dat de bouw van de Gaasperdammertunnel volgens planning klaar komt. Een van deze maatregelen is het sluiten van de parallelbaan op de A9 Gaasperdammerweg en het openen van een extra rijstrook op de oude A9.

Sluiten parallelbaan

De parallelbaan, de baan die dwars door het werkgebied loopt, gaat vanaf maandag 13 maart dicht voor het verkeer. De parallelbaan blijft dicht tot de ruwbouw van de tunnel klaar is. Dat is naar verwachting aan het eind van de zomer. Al het snelwegverkeer rijdt zolang over de oude A9. De parallelbaan is hierdoor de hele dag beschikbaar voor werkverkeer. Hierdoor kan onze aannemer IXAS de zuidelijke tunnelbuizen beter bereiken en hier sneller bouwen. Om te zorgen voor voldoende wegcapaciteit maken we op de hoofdrijbaan van de A9 Gaasperdammerweg richting knooppunt Holendrecht (Haarlem/Utrecht/Schiphol) een extra rijstrook.

Twee weekenden werkzaamheden

Om die extra rijstrook te kunnen maken, moeten er op de hoofdrijbaan veel werkzaamheden worden uitgevoerd. Zo wordt de middenberm een stukje opgeschoven en worden alle rijstroken wat smaller. Daarvoor moet alle belijning verwijderd en opnieuw aangebracht worden. Ook verplaatsen we bebording en moet er over de hele lengte van de snelweg geasfalteerd worden.

 

De werkzaamheden worden gedurende twee weekenden uitgevoerd:

  • Vrijdag 3 maart 21.00 uur tot maandag 6 maart 05.00 uur passen we de rijbaan in de richting van knooppunt Diemen aan.
  • Vrijdag 10 maart 21.00 uur tot maandag 13 maart 05.00 uur passen we de rijbaan in de richting van knooppunt Holendrecht aan.

De werkzaamheden gaan tijdens deze twee weekenden dag en nacht door. Naast geluidhinder kan er ook hinder zijn van verlichting die nodig is om ’s nachts goed en veilig te kunnen werken. De nachten van maandag 6 t/m donderdag 9 maart zijn reservenachten. Mochten de werkzaamheden in het eerste weekend niet volgens planning verlopen, dan werken we mogelijk deze nachten ook.

Afsluiting A9 tijdens de weekenden

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, zijn er tijdens de twee weekenden afsluitingen op de A9:

  • 3 – 6 maart: de A9 in de richting van knooppunt Diemen is helemaal dicht. Dit geldt ook voor de meeste op- en afritten. In de richting van knooppunt Holendrecht is de hoofdrijbaan dicht, net als de op- en afrit S112 Gooiseweg. De parallelbaan, de afrit S113 Kromwijkdreef, de op- en afrit S111 Muntbergweg zijn wel open.
  • 10 – 13 maart: de A9 in de richting van knooppunt Holendrecht is helemaal dicht. Dit geldt ook voor de parallelbaan en alle op- en afritten. De A9 in de richting van knooppunt Diemen is dit weekend wel open.

De omleidingen lopen via de A1 – A10 – A2 en de A2 – A10 – A1 en worden met borden aangegeven.

 

De afsluitingen vindt u ook in onderstaande kaart. Klik op de kaart om hem uit te vergroten.

Afsluiten Huntumdreef / Meerkerkdreef

Om de tunnel ter hoogte van de Huntumdreef / Meerkerkdreef te kunnen bouwen, sluiten we vanaf maandag 13 maart tot medio mei ter hoogte van de A9 deze weg af voor al het verkeer. Het autoverkeer wordt omgeleid via de Gooiseweg en de Muntbergweg. Het fiets- en voetgangerspad blijft langer dicht: tot medio juni. Fietsers en voetgangers worden omgeleid via het Bijlmerpleinpad. De omleidingsroutes worden met borden aangegeven.

Werkzaamheden Huntumdreef / Meerkerkdreef

Tijdens de afsluiting van de Huntumdreef / Meerkerkdreef bouwt onze aannemer IXAS de tunnel op de plek waar nu de hulpbruggen liggen. Op dit kleine stukje moet nog veel gebeuren: ook de heipalen en damwanden moeten hier nog aangebracht worden. Omdat op deze plek ook één van de twee waterkelders komt, duurt het bouwproces hier wat langer dan bij een gewoon stukje tunnel. Als na acht of negen weken de tunnel hier klaar is, leggen we de Huntumdreef / Meerkerkdreef over het dak van de tunnel heen. De hulpbrug is dan niet meer nodig.

Lees meer